Zetmeel
Andere namen: amiel, zetmeel
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Zetmeel, ook bekend als amylum of zetmeel, is een biologische stof die door planten wordt gevormd als energieopslagstof. Deze opslagstof bestaat uit glucose en wordt voornamelijk gevonden in de zaden en wortelstokken van planten zoals granen, aardappelen, rijst, maïs of tarwe.
Economisch gezien is zetmeel een van de belangrijkste grondstoffen die in veel industrieën wordt gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de voedingsindustrie als verdikkingsmiddel in soepen, sauzen, puddingen en jam, maar ook als ingrediënt in bakkerij- en zoetwarenproducten. Zetmeel wordt ook gebruikt in de textielindustrie bij de verwerking van vezels. Het is ook te vinden in de farmaceutische industrie, waar het wordt gebruikt als bindmiddel in tabletten. In de cosmetica-industrie wordt zetmeel bijvoorbeeld gebruikt als consistentieverbeteraar in verschillende crèmes. Het wordt ook gebruikt in de papierindustrie en in bioplastics. Zetmeel wordt ook veel gebruikt in de biotechnologie, waar het dient als bron van glucose voor de productie van ethanol, dat wordt gebruikt als biobrandstof.