Zetmeelfosfaat
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Zetmeelfosfaat (ook bekend als dinatriumuridinefosfaat) is een levensmiddelenadditief dat behoort tot de groep gemodificeerd zetmeel. Gemodificeerd zetmeel is zodanig gemodificeerd dat het stabieler is in water, hoge temperaturen of zuren dan dit type zetmeel van nature is. Zetmeelfosfaat is het product van de reactie van zetmeel met fosforzuuranhydride in natriumhydroxide. Dit proces verbetert de bruikbaarheid in de voedingsindustrie.
Zetmeelfosfaat wordt vaak gebruikt in veel voedingsmiddelen omdat het stabiliseert en verdikt. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in soepmixen, kant-en-klaarmaaltijden, ijs, yoghurt, sauzen, dressings of snoepgoed. Naast de voedingsindustrie wordt het echter ook gebruikt in de cosmetica-industrie, met name in lotions en crèmes, waar het als verdikkingsmiddel fungeert. De veiligheid van dizetmeelfosfaat wordt gereguleerd door vele internationale gezondheidsorganisaties, waaronder de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Welke naam er ook wordt gebruikt, het is belangrijk om te weten dat zetmeelfosfaat een veilig en veelgebruikt additief is.