Zoete aardappelen (Ipomoea batatas)
Andere namen: Zoete aardappelen, Zoete aardappelen
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Zoete aardappelen, ook wel bekend als bataten, zijn een van de belangrijkste voedingsmiddelen ter wereld. Deze vlezige knol komt oorspronkelijk uit het gebied tussen Mexico en Venezuela, waar archeologische vondsten aantonen dat hij al 5000 jaar geleden werd verbouwd. Batavia's hebben een relatief dunne, gladde schil en een zoete smaak die doet denken aan pompoen of kastanje. De kleur van het vruchtvlees kan variëren van wit tot oranje tot paarsrood.
Zoete aardappelen kunnen op veel manieren worden bereid en worden op dezelfde manier klaargemaakt als aardappelen. Naast de gebruikelijke methodes zoals koken, bakken of frituren, worden zoete aardappelen ook gebruikt om bijvoorbeeld bloem van te maken, die geschikt is voor een glutenvrij dieet. Andere producten zijn zoete aardappelchips, die een gezonder alternatief zijn voor de klassieke aardappelchips, of een zoete aardappel alcoholische drank. Zoete aardappelen zijn ook de basis voor veel desserts zoals cake, pudding en ijs. De laatste jaren is zoete aardappeltoast ook steeds populairder geworden - dunne plakjes zoete aardappel die worden geroosterd in een broodroosteroven en geserveerd met verschillende bevindingen.