Zoethout (Glycyrrhiza glabra)
Andere namen: Zoethout, Drop, Zoet hout, Pendre, Zoete specerijen
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Zoethout, ook wel bekend als drop of zoethout, is een overblijvend kruid dat behoort tot de bessenfamilie. Deze plant is bekend onder zijn vele namen, waaronder 'zoet hout', 'pompernikkel' of 'zoet kruid' en is vooral populair vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en zijn specifieke zoete smaak. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europese landen en West- en Centraal-Azië, maar is nu alomtegenwoordig op andere plaatsen zoals Rusland, Spanje, Italië en Turkije. Zoethout is een meerjarig, overblijvend kruid dat tot twee meter hoog kan worden met diep reikende wortels die in extreme omstandigheden kunnen overleven.
Zoethout wordt voornamelijk gebruikt voor de wortel, die na drie tot vier jaar groei wordt geoogst en een bron is van waardevolle stoffen zoals glycyrrhizine, dat tot 50 keer zoeter is dan suiker. Vanwege zijn karakteristieke zoete smaak wordt zoethout gebruikt in de voedingsindustrie, voornamelijk voor de productie van snoep, snoepjes en andere zoetigheden. Traditionele producten zijn onder andere Italiaans zoethout, Engelse zoethoutlikeur en Nederlands zoethout. In dit land is het vooral bekend in de vorm van het zoethoutstokje. In de drankindustrie wordt zoethout gebruikt om sommige likeuren en bittere alcoholische dranken te aromatiseren. Buiten de voedingsmiddelenindustrie komt het vaak voor in de samenstelling van veel medicijnen en theemengsels. Zoethout wordt ook vaak gebruikt in de cosmetica-industrie voor zijn verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen.