Zonnebloem Aardpeer (Helianthus tuberosus)
Andere namen: Aardpeer, aardpeer, joodse aardappel, zonnewortel
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De aardpeer, ook bekend als Helianthus tuberosus, Jeruzalem artisjok, zonnebloem, zonnewortel of zelfs de Joodse aardappel, is een belangrijke en vaak over het hoofd geziene plant die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Dit minder bekende familielid van de populaire sierzonnebloem wordt vooral gewaardeerd om zijn ondergrondse knollen, die een belangrijke bron van inuline zijn, een specifiek soort vezel dat niet door het menselijk lichaam wordt verteerd, maar dient als voedsel voor de zogenaamde goede bacteriën in onze darmen.
Topinamboer wordt, ondanks zijn lage populariteit, in veel producten gebruikt, vooral in de voedingsindustrie. De knollen zijn licht zoet met een nootachtige smaak wanneer ze gekookt worden, waardoor ze geschikt zijn voor soepen, purees, salades of bereid kunnen worden als aardappelen - gebakken, gekookt of gefrituurd. Rauw kunnen aardperen gebruikt worden in groentesalades. Het hoge inulinegehalte maakt aardperen geschikt voor diabetici omdat ze de bloedsuikerspiegel niet verhogen. Behalve als voedsel worden aardperen ook medicinaal gebruikt, bijvoorbeeld bij spijsverteringsproblemen, maar ook in cosmetica. De knollen bevatten ook ethanol, dus ze worden ook gebruikt om biobrandstof te produceren. Tot slot is aardpeer, dankzij de prachtige gele bloemen, ook populair vanwege het decoratieve gebruik.