Zure kers (Prunus cerasus)
Andere namen: Zure kers
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De kersenboom, ook wel tartkers genoemd, is een boomsoort uit de rozenfamilie. Het is een boom die 4 tot 10 meter hoog wordt. De bladeren zijn elliptisch tot omgekeerd eirond en getand aan de randen. In de lente, voor het uitlopen van het blad, bloeit hij met witte bloemen in trossen. De vrucht is een kleine bolvormige steenvrucht die zoet of zuur kan zijn, afhankelijk van de variëteit. De vrucht is erg populair om zijn specifieke smaakprofiel en voedingsvoordelen.
De kers wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie. Rijpe kersen worden vers gegeten, maar worden ook gebruikt om compotes, jam, marmelade, conserven en andere soorten kersenconserven te maken. Kersensappen en -siropen zijn ook erg populair. De zure variëteiten worden vaak gebruikt in bakkerij- en zoetwaren, waar ze worden verwerkt in verschillende taarten, cakes en andere zoete gerechten. Zure kersen worden ook gebruikt om bepaalde soorten alcoholische dranken te maken, vooral wijn en likeuren. In de geneeskunde worden kersen gebruikt om verschillende siropen en theeën te maken die een heilzame werking hebben op het menselijk lichaam.