Zuring (Rumex acetosa)
Andere namen: merriepijl, sourpuss, souranda, sorrel
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Zure zuring, ook bekend als sprinkhaanpijlkruid, zure zuring, zuurdesem of zure zuring, is een overblijvende plant die wordt gekenmerkt door zijn langwerpige, pijlvormige bladen en specifieke zure smaak. Hij komt bijna overal ter wereld voor, meestal in natte weiden, sloten en aan de oevers van waterlopen. Het is een van de vroegste lentekruiden en werd daarom vroeger zeer gewaardeerd om zijn hoge vitamine C-gehalte en verschillende mineralen.
Zuring wordt vooral gebruikt in de keuken, waar het wordt gebruikt om verschillende soepen, sauzen, salades, maar ook dranken en specerijen te bereiden. Een traditionele soep is bijvoorbeeld de Engelse groene bar soep, die wordt gemaakt van jonge zuringbladeren, spinazie en bieslook. In de Tsjechische keuken maakt zuring deel uit van aardappelsoep. Jonge zuringbladeren kunnen ook rauw worden gegeten in salades, ze zijn lekker en voegen een kenmerkende zure smaak toe aan het gerecht. Zuring wordt ook gebruikt om dranken te maken, waar het fungeert als een verfrissende en licht zure smaakboost. Limonades met zuring zijn bijvoorbeeld een populaire zomerse verfrissing. Door zijn intense smaak is zuring ook nuttig als smaakmaker voor marinades en sauzen.