Zwarte kardemom (Amomum villosum)
Andere namen: Sha Ren, Amoni fructus
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Zwarte kardemom, ook bekend als Sha Ren of Amoni fructus, is een aromatische specerij gemaakt van de zaden van de Amomum villosum plant. Het komt uit de gemberfamilie en wordt beschouwd als een van de duurste specerijen ter wereld. Het komt oorspronkelijk uit Zuid- en Zuidoost-Azië, vooral uit China, waar het al eeuwen wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De kenmerkende smaak is veel intenser en robuuster dan de populaire groene kardemom en heeft een karakteristieke rokerige, bijna mentholachtige noot.
In de culinaire keuken wordt zwarte kardemom vooral gebruikt in de Indiase, Chinese en Vietnamese keuken. Het is een onmisbaar bestanddeel van het traditionele Indiase kruidenmengsel Garam Masala en wordt ook vaak gebruikt in verschillende currypasta's. Het wordt vaak toegevoegd aan peulvruchten. Het wordt vaak toegevoegd aan gerechten met peulvruchten, onvervalste basmatirijst of zware vleesgerechten waar het sterke, bijna rokerige aroma de zware en rijke smaken in balans kan brengen. In de Chinese keuken wordt het vaak gebruikt om kruidige soepen of verschillende vleessoorten op smaak te brengen. Vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen wordt het ook gebruikt in de kruidengeneeskunde en wordt er een olie van gemaakt die vaak in de aromatherapie wordt gebruikt.