Amandel (Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis)
Andere namen: Prunus Amygdalus Dulcis var. amara
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De gewone amandel (Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis), ook bekend onder de technische naam Prunus Amygdalus Dulcis var. amara, is een boom uit de Rosaceae familie die inheems is in het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië. Hij staat bekend om zijn jaarlijkse productie van zoete, eetbare amandelen, die in de late zomer en herfst worden geoogst. De amandelboom is een groenblijvende boom die 4 tot 10 meter hoog wordt. De boom wordt gekenmerkt door zijn prachtige roze bloemen die verschijnen in de late winter en lente, voordat de bladeren beginnen te verschijnen.
De vrucht van de amandelboom, de amandel, wordt in veel sectoren van de voedingsindustrie gebruikt. Het is een populaire grondstof in zoetwaren, bakkerijen en chocoladefabrieken. Zoete amandelen worden ook gebruikt om olie te persen, die op grote schaal wordt gebruikt in de cosmetica-industrie om verschillende crèmes, maskers, shampoos en andere lichaams- en haarverzorgingsproducten te produceren. Amandelolie wordt zeer gewaardeerd om zijn voedende en vochtinbrengende eigenschappen. Daarnaast worden amandelen gebruikt om amandelmelk te maken, een populair plantaardig alternatief voor conventionele koemelk. Amandelen worden ook gebruikt bij de productie van likeuren en marsepein. Prunus Amygdalus Dulcis var. amara is een variëteit van de gewone amandel die bittere amandelen voortbrengt, die voornamelijk worden gebruikt in de geneeskunde en parfumerie.