Cafeïnezuur
Andere namen: 3,4-hydroxycinnaminezuur, cafeïnezuur
Schade score: 4 (Licht schadelijke chemie)
Cafeïnezuur, ook bekend als cafeïnezuur of 3,4-hydroxycinnaminezuur, is een van de belangrijkste derivaten van kaneelzuur. Deze stof is aanwezig in veel planten en is een belangrijk onderdeel van hun afweersysteem tegen aanvallen van plagen. Cafeïnezuur is ook een belangrijke antioxidant en zijn ontstekingsremmende eigenschappen zijn het onderwerp geweest van vele wetenschappelijke studies.
Cafeïnezuur, of cafeïnezuur, is een belangrijk bestanddeel van sommige voedingsmiddelen en dranken, waaronder koffie, vandaar de naam. Er moet echter worden opgemerkt dat, hoewel sommige bronnen beweren dat het aandeel cafeïnezuur in koffie hoog is, de concentratie in werkelijkheid relatief laag is. Cafeïnezuur komt ook voor in noten, fruit zoals kiwi, citroenen en appels, en ook in sommige groenten zoals uien en knoflook. Omdat cafeïnezuur een krachtige antioxidant is, is het ook een populair ingrediënt in sommige crèmes en andere cosmetische producten die de huid tegen schade moeten beschermen.