Hazelaar (Corylus avellana)
Andere namen: hazelnoot
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De hazelnoot (Corylus avellana), ook wel hazelnoot genoemd, is een boomsoort die inheems is in Europa en West-Azië. Het is een struik tot 6 meter hoog die bolvormige, bladverliezende vruchten produceert, gegroepeerd in een groep langwerpige, gevleugelde noten. De hazelaar produceert onregelmatig maar overvloedig noten, vooral in het wild. Hij draagt vooral vruchten in de tweede helft van de zomer en de vroege herfst.
Hazelnoten, ook bekend als hazelnoten of hazelnoten, zijn zeer bekend en worden veel gebruikt in de wereld van de gastronomie. Het zijn populaire ingrediënten in veel culinaire creaties en producten zoals chocolade, notenpasta's, gebak, ijs, muesli en snacks. Het is hun milde, licht zoete en boterachtige smaak die ze zo populair maakt. Er wordt ook hazelnootolie van gemaakt, die populair is om zijn aparte smaak en aroma en in de keuken wordt gebruikt om salades, sauzen en andere gerechten te maken. Hazelnoten staan ook bekend om hun gezondheidsvoordelen, omdat ze een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen bevatten en zo bijdragen aan het behoud van een gezond hart en bloedvaten. Tot slot moeten we ook het zeer populaire product Nutella noemen, waar hazelnoten een van de hoofdingrediënten van zijn.