Ui (Allium cepa)
Andere namen: ui, ui knoflook, bieslook, sjalot, ui, allium, Allium salota, Cepa vulgaris, Kepa esculenta
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De keukenui, of Allium cepa, is een van de meest veelzijdige plantaardige producten die wereldwijd in de gastronomie worden gebruikt. Dit kruid uit de leliefamilie wordt gebruikt voor zijn smakelijke en aromatische ondergrondse bolstengel, maar ook voor zijn bladeren en bloemen. De ui is bekend onder vele namen, afhankelijk van zijn locatie en variëteit - ui knoflook, bieslook, sjalotten, ui, allium, Allium salota, Cepa vulgaris of Kepa esculenta.
De belangrijkste toepassing is echter culinair. Het is de basis van elke sterke bouillon, een basis voor sauzen en een belangrijk ingrediënt in veel salades en warme gerechten. Uien kunnen vers, gekookt, geroosterd of gebakken worden gegeten. Dankzij de sterke en unieke smaak helpt het om de smaak van gerechten te versterken. Daarnaast worden uien ook gebruikt in de industrie - de productie van uienchips is de laatste tijd erg populair. En uien worden niet alleen in de voedingsindustrie gebruikt. In cosmetica wordt het gebruikt om maskers voor huid en haar te maken, in de geneeskunde wordt het gewaardeerd om zijn antioxiderende eigenschappen en imkers gebruiken het als een natuurlijk middel tegen varroatose.